Monday, January 3, 2011

Tips jadi seorang Blogger Tegar


selamat datang ke dunia blog. bagi mereka-mereka yang sudah lama da bergelar otai-otai blogger tu mesti da tahu kerja atau tangungjawab blog masing-masing kan? ok kai bagi tip ini untuk newbie yang baru dua-tiga saat lepas buat blog atau freshy blogger yang ada dalm dunia blog ini.

benda ni sebenarnya tak kira la korang umur berapa sekali pun, bagi korang yang da buat blog tu perlu tahu dan kalau boleh tanya diri sendiri "Aku buat blog sebab apa?" bagi mereka yang dah lama mesti da tahu tujuan blog ini dilahirkan tpai bagi newbie mesti masih tercari-cari apa sebab blog korang dibuatkan? blog korang berkonsep apa? ok2! kai taknak bohong, sebenarnya kai masih baru dalam dunia berblogger dan mencari identiti sebenar blog 'Ini kisah aku'.

tip kai nak sharing dekat sini sebenarnya untuk kegunaan kai juga.. Sharing is caring kan?

Cari identiti Blog
korang kena tahu kenapa korang tulis blog? entri-entri korang selalu pasal apa? dan apa yang korang minat? cube korek sikit idea dalam otak tu, buat apa yang korang minat. share dekat blog. tak payah la buat blog nak maki orang, buang masa dan takda faedah langsung.

Jangan MALAS update blog!
yang ini betul, kai sendiri kadang2 tak sempat nak update jadi kai suka auto-publish je. jangan malas nak update, korang da buat blog kan? be responsible sikit la. blog korang ini macam harta korang juga la, kena la jaga 'die' elok-elok nanti rosak susah. nanti kalau korang rajin update, boleh dapat banyak ilmu. ye la rajin dok perah otak nak tulis entri apa kan?

Jangan Rosakkan Blog
maksud kai kat sini ialah, bagi blogger baru yang mungkin baru kenal blog tu tak payah la buat entri mengarut. maki sana maki sini. nanti ramai masuk pun rasa macam tak puas hati je. tak payah la buat entri nak cari gadoh macam ada sorang blogger yang tekenal walaupun entri baru 2-3. eratkan silaturrahim tu, buat ap cari musuh. kalau nak cerita dekat entri pun cerita yang baik-baik dan yang penting kena la ada pengajaran ok?

Warna dan kedudukan blog korang macamana?
korang kena la susun sikit blog tu, main colour sikit. tpai jangan la sampai jadi macam badut lak. ala dulu masa sekolah dulu pandai je main dengan pensel warna/crayon masa subjek pendidikan seni. biar blog nampak meriah dan lawo. baru ramai nak follow dan baca entri-entri kita. kan?

agak-agak korang blog kai ini ok tak?

kali ni kai dapt bagi 4 je. maklom le.. sejak-sejak exam ni banyak perah otak untuk subjek2 so langsung takda tenaga nak perah otak pasal tip ne..

4 comments:

Afiefah Safieni said... [Reply to comment]

betul tu..
baru2 ni kena la rajin sikit..
kena cari pembaca dulu..

kai azmier said... [Reply to comment]

@afiefahSafieni > haha.. btol2.. da lame2 esok tak payah cri orang sgt da. org pulak yg cri kita.. =)

She's retarded said... [Reply to comment]

betul2!
tapi aku tak nak jadi blogger tegar, jadi blogger biasa2 tu pun okay

kai azmier said... [Reply to comment]

@She'sRetarded > haha.. takpe bloger biase2 pun ok da..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...