Sunday, December 12, 2010

5 Tip menjadi Penulis yang Terbaik

salam semua.. semua sihat-sihat je kan? hari ne kai nak bagi Tip of the day. Rasa nya kai ada bagi tip banyak kan dalam blog Ini Kisah aku ne.. ok2.. korang baca la. benda ne mugkin korang da baca, Kai cuma nak refresh dan restart kan balek otak korang tu..

langkah 1 : Belajar menulis
ya! untuk newbie memang susah gila rasa nak menulis kan? betol tak? cube dulu tulis sikit2.. ala dulu kecik2 ok jek kai tengok.. karangan buleh je dapat A+ .. karang dulu sikit2.. tak kisah la cerita apa sekali pun..

Langkah 2: Tulis Selalu
Kalau da rasa yakin nak menulis 1 entry dengan baik, apa kata korang rajinkan diri tulis entry2 terbaik dalam otak korang tu. maksud kai, cube selalukan diri menulis. ini boleh membuatkan korang senang dan fasih apabila nak tulis entry lain.

Langkah 3: Tulis banyak-banyak
kalau da sampai langkah 3 ne, korang da boleh dianggap seorang yang expert. nanti ramai blogger akan masuk dalam blog kita kalau ada banyak entry2 yang menarek lagi kan? kekalkan penulisan yang baik dalam diri kita ok?

Langkah 4: Tulis bila kita tak mahu menulis
part ne yang agak payah sikit. cube atasi kemalasan korang tu.. insyallah walaupun masa korang tulis tu korang tak nak menulis, korang tetap dapat hasilkan entry yang bagus.

Langkah 5: Jangan berhenti menulis
kalau korang da biasa dengan menulis ne, cube jangan berhenti. bila kita berhenti penulisan kita juga terhenti setakat itu dan akan surut balik ke keadaan yang lama. jangan dan jangan berhenti.

5 langkah yang kai bagi ini, kai rasa dapat bantu korang untuk jadi penulis yang bagus.

insyallah!

-------------------------------------------------------------------------------------------------

jangan lupa Vote kai nanti di Blog Baru Pilihan 2010. klik sini

ingat 49, ingat Kai!

9 comments:

Arez Razin said... [Reply to comment]

wahhh!
sangat brmakna N3 ni .
thanks bro!

kai azmier said... [Reply to comment]

@arezRazin >> thnx arez.. saje je nak sharing.. =)

ejulz said... [Reply to comment]

penyakit mim alif lam sin mmg sukar dibendung.. hahHa

A~ said... [Reply to comment]

good blog. easy to read, interesting. mana dapat idea for ur entries?
sorry hari tu tak sempat visit, busy kat spital.
keep it up.
all the best :)

fatynadia said... [Reply to comment]

keep it up!

kai azmier said... [Reply to comment]

@ejulz >> itu sudah semesti nyer.. kalau penyakit tu dtg.. apew benda tuh tak jadi..

@A~ >> thnx .. idea dpt dari hobi rajin membaca.. tuh dpt tulis entry ne.. =)

@fatynadi >> thnx yew.. i will keep it up..

salwaismail said... [Reply to comment]

langkah 4 susah sikit.
T__T

hans said... [Reply to comment]

aku sokong langkah 2

P/S : Hai Akak Dan Abang Artis! Kamu Suka Menulis Cerpen? Ada Contest Untuk Kamu!

kai azmier said... [Reply to comment]

@salwa >> ya, kai pun kdg2 tak bleh lepasi halangan ke 4 ne.. tp try juga lah.. lama2 ok ler..

@hans >> thnx hans.. aq taw ko skong.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...